Jak vychovat robota, když si někdo myslí, že mu roboti vezmou práci?

Jak vychovat robota, když si někdo myslí, že mu roboti vezmou práci?

Pokrok v umělé inteligenci akceleruje. Co už dnes zvládají roboti, do toho se můžete začíst i na našem webu, kde jsme tomu věnovali celou stránku. A tak pochopitelně vyvstává spousta otázek kolem! Určitě jste sami zaznamenali tu ničím nepodloženou paniku o tom, jak nám všem tady vezmou naši práci roboti…

A bude tomu opravdu tak?

O práci by kvůli robotům měli přijít manažeři, právníci, personalisté, část zdravotníků, dokonce i novináři a prý i další.  Ale názory na problematiku určitě nejsou tak jednoznačně negativní. My jsme pro vás udělali takový malý průzkum a přinášíme vám v textu níže i pár odkazů na konkrétní články.

Zvlášť silné negativní povědomí o práci robotů mají podle manažera českého Siemensu Wolfganga Weisslera „především starší manažeři a někteří zpozdilí mladí lidé. K tomu ještě tento manažer dodává důležitý fakt, že zároveň hrozí, že velká část podniků kvůli odporu k modernizaci svých provozů ztratí konkurenceschopnost.“

My z vlastní praxe můžeme říci,

že dnes již funkční robotický HR manažer METILA (což je jedna z oblastí využití v praxi), který má na starost prescreening kandidátů o pracovní pozici, výrazně ušetší čas a náklady firmě a dokonce má tak neomezenou kapacitu, že se zvládne věnovat většímu počtu uchazečů a hlavně ke všem přistupuje stejně naladěn, bez předsudků a výsledky zpracuje neuvěřitelnou rychlostí a přesností … což je u člověka v podstatě nevýdané.

A z dalších use case vyplývá …

Hodinová mzda je jedním z důležitých nákladových kritérií, které rozhodují o tom, jak organizovat produktivní činnosti životaschopné firmy tak, aby byla firma zisková. Na podobném principu vystavěl svůj byznys i obchodní právník Noory Bechor, který si před třemi lety uvědomil, že osmdesát procent času tráví kontrolou smluv. Tedy rutinní, úmornou, ale důležitou prací. Podle serveru Futurism ho to inspirovalo k tomu, že založil firmu LawGeex. Jejím produktem je algoritmus, který kontroluje nahrané smlouvy a asi po hodině „vyplivne“ výsledek ve formě upozornění na problém a nedostatky. Klientem LawGeex jsou hlavně právní oddělení velkých korporací.

Uchráněni od vlivů digitalizace ale nezůstávají ani manažeři, tedy ti, kteří činí rozhodnutí. Svědčí o tom současná snaha největšího hedgeového fondu na světě Bridgewater Associates. Ten vyvíjí s využitím Watsona od IBM – software, který by měl na starosti každodenní manažerské rozhodování včetně najímání a propouštění zaměstnanců. „Úlohou lidí ve firmě nebude ve finále vydávat jednotlivá rozhodnutí, ale nastavit kritéria, podle kterých se má rozhodovat software. Zasahovat budou pouze, když něco nebude fungovat,“ cituje The Wall Street Journal zaměstnance, kteří na zadání přímo od zakladatele fondu Raye Dalia pracují.

Roboti pracovní místa lidem nevezmou

Pokud se zamyslíme nad příčinami a důsledky automatizace a robotizace konkrétních procesů, chceme-li, tak můžeme jednoznačně vidět přínosy, pozitiva a otevření nových možností a příležitostí v pracovních procesech, kterým se lidé budou moci věnovat, pokud svoji rutiiní práci přenechají robotům. Krásně je to popisuje jeden článek: „Podle historických údajů neměl nástup automatizace vliv na zaměstnanost. Je potřeba změnit způsob přípravy mladých lidí na školách.“ Lidé se nejvíce bojí toho, že v důsledku automatizace a robotizace dojde ke zvýšení nezaměstnanosti, ale „Skutečná data to ale vyvracejí. Je sice pravda, že například v zemědělství technika připravila lidi o práci, ale společnost se tomu přizpůsobila. A tak to bude i v nadcházející průmyslové revoluci. Historická data dokazují, že zvyšování počtu robotů nemělo vliv na zaměstnanost,“ řekl Václav Hlaváč, vedoucí oddělení robotiky a strojového vnímání na pražské ČVUT.

Tak co myslíte vy?

Své názory, potřehy nám klidně napište  do komentářů pod blogem 😉

Komentáře